Al het nieuws en calamiteiten op één plek!
Al het nieuws en calamiteiten op één plek!

Woudagemaal Lemmer zonder publiek onder stoom

LEMMER – Wetterskip Fryslân brengt deze week drie dagen lang het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer onder stoom. Dat leverde mooie foto’s op. De draaidagen vinden zonder publiek plaats vanwege het coronavirus. Wetterskip Fryslân wil de veiligheid en gezondheid van het personeel, de vrijwilligers en alle bezoekers niet in gevaar brengen.

Het gemaal wordt wel onder stoom gebracht, zodat het bedienend personeel opgeleid kan worden. Dit gebeurt twee keer per jaar en trekt doorgaans veel bezoekers naar het gemaal. Dijkgraaf Luzette Kroon vindt het „ontzettend jammer” dat het Woudagemaal deze week geen bezoekers kan ontvangen, zeker nu het Woudagemaal vorige week zijn honderdste verjaardag heeft gevierd.

Er wordt geprobeerd om nog in het jubileumjaar een ander moment te organiseren voor draaidagen met bezoekers. Om zo toch mensen van binnen het te laten zien gebeuren.

Koningin Wilhelmina opende het Woudagemaal honderd jaar geleden, op 7 oktober 1920. Sindsdien pompt het gemaal het overtollige water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren.

DIt bericht is al 197 keer gelezen

error: Dit is beveiligd !!
Chat openen
Tip de redactie!
Hallo! 👋
Kunnen wij u helpen?